Recensie Abba zoekt Frida HC door Maarten vande Wiele

 Recensie Abba zoekt Frida HC door Maarten vande Wiele

 

Recensie Abba zoekt Frida HC
door Maarten vande Wiele

 

Strips over popmuziek zijn er meer en er was zelfs al een strip over Abba, maar wat er nog niet was, was een strip over een coverband. In zijn jongste boek Abba zoekt Frida slaagt Maarten vande Wiele er in een hybride tussen een popmuziekstrip en een relatie/auteurstrip te maken.
De vier muzikanten die samen de Abba-coverband De Honey-honey's vormen doorlopen eenzelfde proces als hun grote voorbeelden. Qua outfits – die Frida als ze eenmaal door Abba gevonden is zelf in elkaar knutselt, maar ook op het persoonlijke vlak. Bert en Astrid waren al een paar en Bavo en Anneleen groeien steeds meer naar elkaar toe tot ook zij in alle opzichten elkaars partner worden.
Net als bij Agnetha, Björn, Benny en Anni-frid komen de relaties onder druk te staan. Anneleen (Frida) is de enige geschoolde muzikant van het stel en de meest ambitieuze. Ze forceert Bavo (Benny) om zelf, samen met haar, materiaal te gaan schrijven. Want zo'n coverbandje, dat heeft niet het eeuwige leven en ze ziet zichzelf nog niet de rest van haar leven kleren opvouwen in een modewinkel. Maar Bavo is uit ander hout gesneden. Hij maakt muziek voor zijn plezier en voor de gratis drankjes die dat oplevert. Bij Bert en Astrid ligt het weer anders. Bert (Björn) is die-hard Abbafan, Astrid (Agnetha) doet het vooral om Bert te plezieren. Maar die blijkt steeds lastiger en lastiger te plezieren te zijn...

Voor dit album hanteert Maarten vande Wiele alweer een heel andere tekenstijl dan voor zijn vroege werk; zijn doorbraak album(s) I love/I hate Paris of Monsieur Bermutier. Simpel ogende, maar rake lijntekeningen die met extreem zeventiger-jaren-kleurgebruik ingekleurd zijn.
Het tekenwerk en kleurgebruik doet denken aan Thé Tjong King's Iris, meer nog aan Guy Peelaert's Pravda. Beide boeken hebben Vande Wiele ongetwijfeld tot inspiratiebron gediend.
Vande Wiele kan ontegenzeggelijk tekenen en vertellen en heeft zeker een kwalitatief goed album afgeleverd met Abba zoekt Frida.
Door een Abba-coverband te nemen in plaats van Abba zélf voegt hij een dimensie aan zijn strip toe en kan hij een grotere doelgroep bedienen dan alleen Abba-fans, maar ik vind het lastig om in te schatten wie er verder nou precies op een album als dit zitten te wachten.
Strip zoekt doelgroep?

(HH)

Interesse? Koop het album hier!