Recensie Ehrenfest! door Fred de Heij & Ad Maas

 Recensie Ehrenfest! door Fred de Heij & Ad Maas

 

Recensie Ehrenfest!
door Fred de Heij & Ad Maas

 

Wetenschap. Is er een saaier onderwerp te bedenken voor een strip?
Nee en toch misschien is het toch ook weer niet zo boring als je zou verwachten... Ik las een tijdje terug het boek Een kleine geschiedenis van bijna alles van Bill Bryson en dat wakkerde mijn sluimerende belangstelling voor de wetenschap behoorlijk aan. Het leuke van wetenschap is dat ze bevolkt wordt door vele wereldvreemde en markante figuren en de makke van wetenschap is dat er maar weinig mensen zijn die wetenschappelijke theorieën en feiten boeiend onder woorden kunnen brengen. Bill Bryson kón dat en voerde bovendien een bonte stoet geschifte geleerden op.

Wie ook goed en boeiend kon vertellen en lesgeven over wetenschap was Paul Ehrenfest.
In opdracht van Museum Boerhaave heeft striptekenaar Fred de Heij op scenario van Ad Maas een strip over deze Oostenrijkse natuurkundige gemaakt. Ehrenfest was een tijdgenoot en vriend van Einstein en had een leerstoel natuurkunde in Leiden. Zijn grote verdienste bestaat er vooral uit dat hij een klankbord en motivator was voor vele beroemde natuurkundigen. Zelf deed hij ook wel wetenschappelijk onderzoek, maar hij vond zijn prestaties altijd onder de maat en leed aan depressies die hem uiteindelijk de das omdeden.
De strip Ehrenfest! is – mede dankzij de veel beroemdere collega's die in het album fungeren – een interessante strip geworden. Maas is geen meesterverteller als Bryson, maar zijn scenario is heel leesbaar en wist me tot het eind toe te boeien. Het tekenwerk van De Heij is altijd in orde en hij blijkt heel goed uit de voeten te kunnen met het historische genre.
Samen slagen ze er in een stukje wetenschapsgeschiedenis voor een breder publiek toegankelijk te maken door er een menselijk gezicht aan te geven.
Het lijkt een kleine trend te worden: strips met een link naar onze Vaderlandse Geschiedenis. Het zou mooi zijn als de Nederlandse musea voortaan vaker de weg naar de ateliers van Nederlandse striptekenaars weten te vinden...

(HH)

Interesse? Koop het album hier!