Recensie First moon HC door Joe Wight

Recensie First moon HC door Joe Wight


Recensie First moon HC
door Joe Wight

 

Hoelang duurt een stripverhaal? Dat is natuurlijk een onmogelijke vraag, tenzij het een titel als Reis rond de wereld in 80 dagen betreft.
Al moet je zelfs in dat geval bij de pinken zijn, want het correcte antwoord is: 81 dagen!
Er wordt zelden een precieze tijdsaanduiding gegeven voor een stripalbum. Vaak moet je zelfs een beetje gokken naar het tijdvak waarin de strip zich afspeelt...
Hoelang zijn bijvoorbeeld
Robbedoes en Kwabbernoot op avontuur in De gorilla heeft het gedaan? Het kan drie dagen zijn, maar ook een maand in beslag genomen hebben.
We weten hoelang de ronde van Frankrijk duurt, maar hoelang
Asterix en Obelix precies over De ronde van Gallia gedaan hebben; het blijft gokken...
Zo heel af en toe vertelt een stripauteur precies hoelang het album duurt.
In het geval van
First Moon is dat op de kop af 17 jaar, 10 maanden en 21 dagen. Zo lang duurde namelijk de ruimterace tussen de USSR en de USA, vanaf het moment dat de koude oorlog begon in Korea in 1951 en het moment dat de eerste Amerikaan voet zette op de maan in 1969.
De Russen hadden geruime tijd voorop gelopen in de strijd om het veroveren van de ruimte: Eerste satelliet in de ruimte; eerste man in de ruimte; eerste vrouw in de ruimte, de Russen bereikten zelfs als eerste de maan – na
Kuifje natuurlijk, die was er vijf jaar eerder al – in 1959 maar dat betrof een Russische satelliet, de Luna 2, die zonder bemanning op het oppervlak van de maan te pletter sloeg en een fraaie krater toevoegde aan het gepokte en gemazelde oppervlak van onze enige natuurlijke satelliet.
Daarna maakte de USA onder Kennedy ernst met de zaak en na hun triomf in 1969 viel er voor de Russen voorlopig geen eer meer te behalen in de ruimte. Hoe de eerste man op de maan te overtreffen? De eerste man op Mars?
Dream on...
First moon vertelt het verhaal van de space-race. Van Neil Armstong, Buzz Aldrin (de mooiste bijnaam die een astronaut zich wensen kan) en die andere, waarvan slechts weinigen zich de naam herinneren zoals hij – naar uit dit stripalbum blijkt – zelf al vreesde, Michael Collins. Uw recensent moet tot zijn schande bekennen dat ook hij voor die laatste naam in het album heeft moeten spieken.
Buzz Aldrin heeft zijn faam waarschijnlijk enkel te danken aan zijn perfecte bijnaam. Wie maalt er om de de twééde man op de maan? Laat staan om die derde, die bovendien niet eens voet op de maan zette, maar enkel een maanlander. Wat op zich prestatie genoeg is, maar de geschiedenis oordeelt streng over dat soort zaken. De eerste telt. Jammer voor Collins... en voor de USSR.


Het tekenwerk van Joe Wight ziet er technisch genoeg uit om diegene te boeien die verstand hebben van en interesse in lucht- en ruimtevaart en soepel genoeg om ook een leek op die gebieden te boeien. Hoewel hij het niveau van de beste luchtvaartstriptekenaar van het moment Romain Hugault (
Nachtuil, Edelweiss, Angel Wings) niet evenaart doet Wight's tekenwerk denken aan dat van Hugault.
Zijn manier van verhaal vertellen is prima, knap zelfs als je bedenkt welk tijdvak hij in een kort bestek moet samenvatten.
Een verhaal dat bijna 18 jaar in beslag neemt kun je niet uitgebreid vertellen in een stripalbum van 64 pagina's en dus is het logisch dat tekenaar/schrijver Joe Wight af en toe met reuzestappen door de geschiedenis heenwandelt. Voor meer details zult u op zoek moeten naar 'echte' boeken over de ruimterace tussen Oost en West, maar met dit album geeft Wight een goed overzicht van de gebeurtenissen en slaagt hij er tussen neus en lippen ook nog in om er wat menselijkheid en gevoel in te leggen.
Het is des te verbazender dat hij nergens in zijn vertelling haast lijkt te hebben en pagina's lang de tijd neemt om bijvoorbeeld een luchtgevecht van Neil Armstrong in beeld te brengen. Ook propt hij zijn pagina's niet vol; vliegtuigen en raketten worden getoond in vol ornaat, niet zelden met zeeën van blauw er om heen.


Het album verscheen alweer een tijdje geleden, in 2009. Het stond zes jaar ongelezen in de kast van uw recensieschrijver. Maar zes jaar is een peuleschil in vergelijking met de 17 jaar, 10 maanden en 21 dagen die de strijd duurde én de omvang van de prestatie. Misschien wel de grootste in de geschiedenis van de mensheid: de eerste man op de maan:
First moon!


(HH)

Interesse? Koop het album hier!