Recensie Gloria Victis 1 De zonen van Apollo door Mateo Guerrero & Juanra Fernandez

 Recensie Gloria Victis 1 De zonen van Apollo door Mateo Guerrero & Juanra Fernandez

 

Recensie Gloria Victis 1 De zonen van Apollo
door Mateo Guerrero & Juanra Fernandez

 

De Romeinse tijd mag zich in de warme belangstelling van stripauteurs verheugen.
En in die van stripkopers!
De Adelaars van Rome en Murena, zij hebben zich in relatief korte tijd opgewerkt tot de best verkopende strips en staan in de verkoop-tops broederlijk naast oudgedienden als Blake & Mortimer, Thorgal, XIII en Largo Winch.
Terecht, want beide nieuwe strips over oude tijden zijn van hoge kwaliteit.


Juanra Fernández schrijft – voor zover ik zijn Spaanse wikipedia-pagina kan doorgronden – voornamelijk films en boeken en waagt zich met Gloria Victis aan zijn eerste stripscenario. Een Romeins verhaal over de zoon van een wagenmenner à la Ben Hur.
Aelio Hermeros ziet zijn vader voor zijn ogen verongelukken en besluit nooit, maar dan ook echt nóóit, in de voetsporen van zijn ouwe heer te treden. Jammer, want talent heeft de jonge Aelio beslist.
Aelio was niet de enige die iets verloor op die fatale dag toen zijn vader door de valse streken van concurrent Victor verongelukte.
Diocles – de leermeester van Aelio's vader – en pa Hermeros zelf waren de favorieten die dag, maar de zoon van Victor maakte rücksichtslos misbruik van de situatie en ging met de eerste plaats aan de haal. Een zekere Romulus verloor al zijn bezit door – letterlijk – op het verkeerde paard te wedden en eet nu, 12 jaar later, nog steeds het genadebrood van Gaius Gratius Nigrinus, die zo verstandig was zelf niet mee te wedden.
Het lot brengt Romulus, Nigrinus en Aelio bij elkaar als de laatste een op hol geslagen paard van Nigrinus tot stilstand brengt en daarmee het leven van diens vrouw en diens slavin redt. Nigrinus is hem dankbaar voor de redden van de slavin. Zijn vrouw had hij net zo lief in de afgrond zien verdwijnen en hoewel dat geen erg sympathieke gedachte is, zal de lezer zijn reactie kunnen begrijpen. Horatia is een vals serpent!
Dat men zijn lot niet kan ontlopen is eerder een Grieks dan een Romeins thema, maar in Gloria Victis duwt het lot Aelio stukje bij beetje in de richting van een loopbaan die hij koste wat kost probeerde te vermijden... die van wagenrenner!


Tekenaar Mateo Guerrero is ook al een onbekende in de Nederlandse stripwinkel, wel publiceerde hij eerder comics voor de Amerikaanse markt. Zijn tekenwerk heeft wel wat weg van dat van Marini (De Adelaars van Rome) en het ziet er veelbelovend uit.
In combinatie met het gedegen, knap opgezette scenario van Fernández levert het een uitstekend debuut op.
Ik zie niet in waarom deze strip niet aan het eind van 2015 in de top tien van best verkochte strips zou kunnen prijken!

(HH)

Interesse? Koop het album hier!