Recensie XIII Mystery 08 Martha Shoebridge door Colin Wilson & Frank Giroud

Recensie XIII Mystery 08 Martha Shoebridge door Colin Wilson & Frank Giroud

 

Recensie XIII Mystery 08 Martha Shoebridge
door Colin Wilson & Frank Giroud

 

Stripschrijver Frank Giroud kennen we van complexe stripseries als De tien geboden, Levenslijnen en Quintett, waarin hij verhalen vertelt die als mozaïeken in elkaar gelegd zijn:
Op zichzelf staand, maar tezamen toch een groter geheel vormend. Heel bijzonder, maar ook vrij specifiek. Toch zou een scenarist van zijn formaat zonder problemen een deel in de XIII spin-off serie Mystery aan moeten kunnen.
Helaas vind ik dat hij met Martha Shoebridge, het achtste deel in die reeks, wat tekort schiet.
De door haar alcoholverslaving geschorste arts redde in Zwarte Vrijdag, het eerste deel van de moederreeks, het leven van XIII, die met een zware hoofdwond aanspoelde op het strand, vlakbij de woning waar zij zich zo'n beetje teruggetrokken had uit de maatschappij.


Giroud doet zijn best door Martha niet zomaar een verleden te geven, maar één dat aansluit bij de XIII-saga; hij onthult dat ze ooit een relatie had met William Sheridan! Een XIII-liefhebber weet genoeg: dat belooft goed te worden!
Hm, inderdaad en met het plot is weinig mis; het zit goed in elkaar, maar de manier waarop Giroud het vertelt laat vreemd genoeg te wensen over. Of ligt het aan de manier waarop Colin Wilson (De jonge jaren van Blueberry, Bullet to the head, In de schaduw van de zon) het in beeld brengt?
Wilson – het viel me nog weer eens op bij zijn onlangs vertaalde Tex Willer special (lees hier onze recensie) – is een fantastische tekenaar. Waarom ziet zijn tekenwerk er hier dan uit alsof hij het vak nog moet leren? Een beginnend tekenaar zou je 't vergeven, maar Wilson zou toch beter moeten kunnen?
Ik kan de vinger niet precies op de zere plek leggen, maar dit is één van de weinige XIII-albums waarbij het geheel minder oplevert dan je van de som der delen zou verwachten...

(HH)

Interesse? Koop het album hier!