Recensie De oorlog van de Lulu's 1 Het weeshuis 1914
door Vincent Hardoc & Regis Hautiere

 

 

Hoewel de Eerste Wereldoorlog grotendeels aan ons land voorbijging omdat we er toen nog in slaagden neutraal te blijven worden dit jaar de Nederlandse stripwinkels overspoeld met strips over De Grote Oorlog.
Feitelijk bleef geen land in Europa 'buiten' deze wereldbrand, alleen al niet door het feit dat de kiem van de Tweede Wereldoorlog gelegd werd tijdens de vredesbesprekingen die de Eerste beëindigden.
Frankrijk en België, haar inwoners en haar landschap werd echter zwaar getroffen door de Eerste Wereldoorlog en het is dus geen wonder dat die strijd in het Franco-Belgische stripverhaal ruimschoots aan bod komt in herdenkingsjaar 2014.

 

 

De oorlog van de Lulu's gaat over een groep die op het eerste gezicht niets uit te staan heeft met een politieke of gewapende strijd tussen verschillende Europese landen: Vier weesjongens die allemaal een naam dragen die met 'Lu' begint en die in het weeshuis de bijnaam De Lulu's krijgen.
Op een dag wordt het klooster dat hen tot weeshuis dient ontruimd omdat de Duitsers in aantocht zijn.
De Lulu's zijn – zoals gewoonlijk – niet in het klooster, maar in het bos aan het spelen en tegen de tijd dat ze terugkeren hebben de Duitsers bezit genomen van hun tehuis.
Ze trekken zich terug in hun boomhut.
In eerste instantie lijkt het allemaal nog een spannend avontuur, maar hoe overleven ze – zonder de hulp van volwassenen – zonder eten, zonder fatsoenlijke beschutting tegen de kou en hoe blijven ze uit handen van de vijand?

 


De oorlog van de Lulu's leest als een jeugdstrip, zij het één met een zeer volwassen thema, maar is ook voor volwassenen te pruimen. De vergelijking met Alleen dringt zich op. Scenarist Regis Hautiere (Aquablue, Boven de wolken) schrijft een vlot verhaal, dat pas aan het eind grimmig begint te worden.
Ik ben benieuwd welke kant het in het tweede deel op zal gaan, want dat valt uit het eerste nog niet echt op te maken.
De in Nederland onbekende tekenaar Vincent Hardoc heeft een vlotte, karikaturale hand van tekenen.

 


Aardige strip waarin de oorlog aan de randjes langstrekt, maar waarin haar invloed wel degelijk voelbaar is. De Lulu's zijn een beetje als Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Neutraal, niet actief betrokken, maar hoe kun je onaangetast blijven als zich vlak bij een ramp van zo'n enorme omvang voltrekt...

 


(HH)