Recensie Ravian intergaal HC
1. De levende doden &
2. Het woedende water & Aarde in vlammen
door Jean-Claude Mezieres & Pierre Christin


 

 

Uitgeverij Sherpa is na het succes van hun Roodbaard-bundels vast besloten meer van het toneel verdwenen klassieke strips te herintroduceren.
Te beginnen met de avonturen van tijd/ruimte-agent(en) Ravian (en Laureline).
De eerste twee 'bundels' verschenen tegelijk en ze verschillen aanzienlijk van de Roodbaard-bundelingen.




Ten eerste is de term 'bundeling' die ik hier gebruik enigszins misleidend. Elk van de albums zal maar één verhaal gaan bevatten, eventueel aangevuld met korte verhalen die tot nog toe niet in albumvorn verschenen, maar indertijd in de Pepparades werden gepubliceerd. Het eerste daarvan De waanzinnige verzamelaar vult het 30 pagina's tellende eerste avontuur De levende dromen aan tot een volledig album van 62 pagina's (het verscheen eerder als deel 00 De vierde dimensie).
Het woedende water en Aarde in vlammen vormen eigenlijk één verhaal, dat al eerder in deel 1 van de oorspronkelijke serie verscheen en 58 pagina's beslaat.



Ten tweede heeft de reeks Ravian meer tijd nodig dan Roodbaard om uit te groeien tot een volwaardige strip. Niet voor niets werd het eerste verhaal destijds aanvankelijk overgeslagen. De serie staat dan – zowel qua verhaal als qua tekenwerk – nog duidelijk in de kinderschoenen.
Het woedende water heeft al meer om het lijf, maar Ravian loste de belofte pas echt in met het Het keizerrijk der 1000 planeten.
Zoals in het dossier van deel 0 ook wordt aangehaald zijn veel concepten en ideeën die ten tijde van de eerste publicatie van Ravian volstrekt nieuw waren ondertussen opgedoken in allerlei science-fictionfilms, -boeken en -strips.
Stan Barets somt in zijn voorwoord bijvoorbeeld een indrukwekkend aantal vergelijkingen tussen Ravian en Star Wars op, allen voor het eerst opgeworpen in de strip, niet in de films...
Maar waar je na het lezen van de eerste Roodbaardbundel verbluft over de kwaliteit het boek dichtslaat, heb je na deze twee eerste delen Ravian gewoon twee leuke stripalbums gelezen.
Stripalbums die overigens wel heel fraai zijn heruitgegeven.
Laat dat maar aan Sherpa over.
Pas bij de volgende delen zal blijken of Ravian vijfenveertig jaar na de eerste publicatie nog steeds overeind blijft en z'n legendarische status waar maakt...




(HH)