Recensie Het oog van de dobermanns 1
Voor de glorie van de duivel
door Beb Zanat, Patrick Cothias & Patrice Ordas

 

 

Wie een mensenleven redt is een held.
Maar wat als je van die heldendaad in je latere leven enorm veel spijt krijgt?
Bijvoorbeeld als de persoon die je gered hebt zich ontwikkelt tot de één van de grootste misdadigers van de twintigste eeuw?
Arno Ixks redt tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven van korporaal Adolf Hitler!
Als Hitler jaren later – aan het hoofd van de NSDAP – steeds meer macht vergaart in Duitsland betreurt Ixks zijn heldhaftige actie.
Een interessant uitgangspunt voor een stripboek!


Hitler ontbiedt zijn redder. Twintig jaar na de heldendaad heeft professor Ixks zich ontwikkeld tot een gevaarlijke intellectueel, die openlijk uitkomt voor zijn afkeer van Hitler's regime.
Normaal gesproken zou een man als Arno Ixks zonder meer opgeruimd worden, maar ja; Hitler staat bij hem in het krijt en bedenkt dus een andere manier om 'm tijdelijk uit de weg te ruimen:
Hij stuurt Ixks op expeditie naar Tibet.
Eén van de hardnekkigste nazi-mythes is dat de Duitse expeditie naar Tibet niet alleen een antropologisch, maar ook een occult doel had: Het Arische ras zou ontstaan zijn in Tibet, de Germanen zouden ervan af stammen en daar zouden in Tibet bewijzen voor te vinden zijn.
Aan Ixks de opdracht die te vinden en zodoende de superioriteit van de ariërs aan te tonen.

 

Ik weet niet hoeveel geloof je moet hechten aan de occulte kanten van het nazisme.
Het is bewezen dat enkele kopstukken van het regime een meer dan normale belangstelling hadden voor het bovennatuurlijke, maar echt harde bewijzen ontbreken.
Dankzij dit occulte verhaal-element komen schrijvers Patrick Cothias (7 Levens van de sperwer, Haas van mars) en Patrice Ordas (Ambulance 13) met Het oog van de dobermanns gevaarlijk dicht in de buurt van de Indiana Jones-films.
Hitler's boeiende dilemma wat te doen met de man die hem het leven redde is daarmee helaas al te fantasievol in het afvoerputje verdwenen.
Geen slechte strip, maar top is 't ook niet.
Voor de tekeningen van Beb Zanat geldt hetzelfde.

(HH)