Recensie Robbedoes luxe facsimile
Een rustige vakantie HC
door Andre Franquin, Frederic Jannin, José-Louis Bocquet en Serge Honorez


 

Een rustige vakantie heet het nieuwste deel in de Robbedoes facsimile-reeks.
Ja, ja.
Wie niet al een addertje onder het gras vermoedde ziet met één blik op de voorpagina dat die vakantie allesbehalve rustig zal verlopen.
In de meeste gevallen zal de blikkenwerper trouwens al wéten hoe de vakantie afloopt, want zoals met de vorige delen in deze reeks betreft het hier een herdruk van een kort Robbedoes-verhaal dat eerder opgenomen werd achterin het Robbedoes-album De gorilla heeft het gedaan.
Deze reeks koop je niet voor de verhalen, al is het verhaal in het onderhavige geval – hoewel dun – zeer vermakelijk, maar voor de achtergrondinformatie en de originele pagina's, die in dit geval allemaal terug gevonden en afgedrukt zijn.


Het tekenwerk van Franquin blijft me verbazen.
Toelichters José-Louis Bocquet en Serge Honorez maken je attent op de werkwijze van de meester en pas dán zie je echt hoe geniaal Franquin te werk ging.
Hoe hij bijvoorbeeld gebruik maakt van de leesrichting om de auto van de voorplaat in het verhaal nóg meer vaart te geven als hij van de weg af raakt. En hoe hij bij de botsingen het camerastandpunt iets meer verschuift naar recht van voren om een stagnatie in de vaart weer te geven, het is briljant.
Hier en daar is de achtergrondinformatie die de heren bieden wat te vergezocht en overbodig, de kleurenblindheid van de Sjeik hoeft wat mij betreft niet wetenschappelijk verklaard te worden om van het verhaal te kunnen genieten. Even zo vaak hebben ze echter in deze luxe versie van Een rustige vakantie
echt iets te melden dat het leesgenot verhoogt.

 

 

Ach, ik hoef er eigenlijk niets over te zeggen...
Wie de eerdere delen van deze reeks op waarde wist te schatten weet genoeg!


(HH)