Recensie Tex Willer 1: De laatste rebel
door Colin Wilson & Claudio Nizzi


 

Colin Wilson tekende de misdaadstrip Headshot – dat als Bullet to the head verfilmd werd – en maakte de science-fiction reeks In de schaduw van de zon.
Elke striplezer zal hem echter associëren met westerns: hij nam
Blueberry's Jonge jaren over van Jean Giraud.
Thunderhawks deed al aanzienlijk minder stof opwaaien, waarna Colin Wilson van de rader verdween.
Nu is hij terug, met een western nog wel!
Pas op voor een overdosis, want met deze eerste Wilson sinds jaren krijgen we maar liefst 226 pagina's van de beste Wild West-actie voor onze kiezen.
De laatste rebel
markeert niet alleen de terugkeer van een striptekenaar, uitgeverij Hum stoft er ook een stripheld mee af: Tex Willer.
Tex verwierf zijn bekendheid via de marktkramen van Nederland, waar je voor een paar piek altijd wel enkele van de 128 pulppockets die tussen 1970 en 1980 verschenen kon scoren.

 


Hij was al even terug toen uitgeverij Prestige een vierdelige miniserie uitgaf met tekeningen van Joe Kubert, maar in De laatste rebel zien we Tex Willer zoals we 'm 't liefst zien: Getekend door een veteraan Western-tekenaar.
De laatste rebel vertelt slechts één verhaal. 226 Pagina's mag veel lijken, maar met 6 lekker groot opgezette plaatjes per pagina vlieg je er doorheen. Dat de strip in zwart-wit gepresenteerd wordt, daar moet je van houden maar het past prima bij het pulp-imago van Tex.
Wilson beheerst het zwart-wit trouwens tot in de puntjes, waardoor zijn pagina's heel afwisselend ogen. Zijn tekeningen zijn gedetailleerd waar nodig en nonchalant waar het moet.

En het verhaal?
Een stel voormalige Zuidelijken maakt zich op om de verloren Burgeroorlog opnieuw op te starten.
De regering weet ervan, maar waar de bende zich schuilhoudt is nog een raadsel.
Tex laat zich in de gevangenis opsluiten om in het gevlei te komen bij een andere gedetineerde: Fremont, lid van de bende Zuidelijken, maar zwijgzaam als het graf.
Wat Claudio Nizzi ons hier voorschotelt is dikke, dikke prima!
Toegegeven: het is pulp, maar het kan wedijveren met veel pretentieuzere western strips!

 

 

Aan het eind van dit avontuur stelt Generaal Davis Tex en Kit Carson voor een fijn restaurant op te zoeken om de goede afloop te vieren.
Echte Tex Willer-liefhebbers weten wel wat de heren daar gaan eten, want net als de afleveringen van Asterix eindigden met een feestmaal werden de klassieke Tex Willer-avonturen steevast afgesloten met... biefstuk en gebakken aardappelen!

 


(HH)